Photobucket

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Το Νησί του Θησαυρού Υπάρχει

Το νησί του θησαυρού, αυτό που αναφέρεται στο βιβλίο του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, υπάρχει! Είναι χαμένο στα εχθρικά νερά του Ειρηνικού ωκεανού, 550 χλμ. δυτικά της Κόστα Ρίκα. Το όνομα αυτού; Νήσος Κόκος. Πάνω σε αυτό το κομμάτι ηφαιστειακής γης, μήκους 8 χλμ. και πλάτους 4 χλμ., μια ομάδα πειρατών έθαψε την πολύτιμη λεία της από τις λεηλασίες. Το γεγονός ότι η πρόσβαση εκεί ήταν δύσκολη, ότι παντού υπήρχαν επικίνδυνα έντομα και ότι είχε πυκνότατη βλάστηση, το καθιστούσαν το ιδανικό θησαυροφυλάκιο! 
Ο θησαυρός αυτός, που λέγεται ότι αποτελείται από εκατοντάδες κιλά χρυσό, φαίνεται ότι θάφτηκε στο Κόκος από δύο διαβόητους πειρατές, τον Μπενίτο Μπονίτο και τον Γουίλιαμ Τόμσον.

Ο πρώτος χτυπούσε στη δυτική ακτή της Αμερικής στα τέλη του 18ου αιώνα και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, είχε κρύψει σε μια σπηλιά του νησιού ένα βουνό από ράβδους χρυσού και ασημιού καθώς και διαμάντια. Οσο για τον Σκωτσέζο καπετάνιο, τον Γουίλιαμ Τόμσον, το ιστιοφόρο του φέρεται να μετέφερε στο Κόκος το 1821 «το χρυσό της Λίμα», δηλαδή όλα τα πλούτη που οι Ισπανοί του Περού κατάφεραν να διώξουν πριν φύγουν για να γλιτώσουν από τα επαναστατικά στρατεύματα του Μπολιβάρ. Τόνοι από πολύτιμα μέταλλα, φύλλα χρυσού που κάλυπταν τους τρούλους των εκκλησιών και κυρίως ένα μεγάλο άγαλμα από μασίφ χρυσό της Βρεφοκρατούσας Παναγίας.

Από το 1845 ο Κίτινγκ, ένας Καναδός, κατάφερε να βρει χρηματοδότες για να τον βοηθήσουν να στήσει μια εκστρατεία ανεύρεσης αυτού του θησαυρού. Μερικές εβδομάδες αργότερα ο καπετάνιος μιας ισπανικής γαλέρας μάζεψε στη μέση της θάλασσας, ανοικτά της Κόστα Ρίκα, έναν ναυαγό αποκαμωμένο... Ηταν ο Κίτινγκ. Στο πλήρωμα που τον έσωσε είπε ότι είχε βρει μαζί με τους άντρες του το θησαυρό, αλλά ενώ επέστρεφαν τους χτύπησε καταιγίδα και βυθίστηκε όλο το πλοίο μαζί με το θησαυρό. Οπως όμως υποστήριξε, είχε απομείνει τόσος κι άλλος τόσος θησαυρός.

Μέσα στους δύο αιώνες που ακολούθησαν εκατοντάδες δοκίμασαν να εντοπίσουν το θησαυρό. Ακόμα και αστέρια του Χόλιγουντ, όπως ο Κάρι Γκραντ και ο Ερολ Φλιν, αλλά και επικεφαλής κρατών όπως ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ και ο Χάρι Τρούμαν. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν κατάφερε να τον εντοπίσει. Τώρα στη μάχη του θησαυρού της νήσου Κόκος ρίχνεται και ένας Γάλλος, ο 52χρονος Αλμπέρ Ματά, που έχει υπηρετήσει στο πολεμικό ναυτικό και γνωρίζει καλά τη συγκεκριμένη περιοχή. Εδώ και 31 χρόνια αφιερώνει όλο τον ελεύθερο χρόνο του στο μεγάλο εγχείρημα. Εχει ήδη κάνει τρεις αποστολές, οι οποίες ωστόσο δεν κατέληξαν σε τίποτε το συγκεκριμένο. Πιστεύει όμως ότι όλη η έρευνα που έχει κάνει και το ξεσκόνισμα των τοπικών ναυτικών αρχείων τον έχουν βοηθήσει να λύσει το μεγάλο μυστήριο και δηλώνει ότι ξέρει πού είναι ο μεγάλος θησαυρός. Ποιος όμως; Του Μπενίτο Μπονίτο ή ο χρυσός της Λίμα; Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος!
 
Ο Ματά, από ιστορική έρευνα που έκανε, διαπίστωσε ότι ο Μπονίτο δεν υπήρξε ποτέ, ούτε και το χρυσό άγαλμα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Πιστεύει ωστόσο ότι αυτές οι ιστορίες, αν και φουσκωμένες, έχουν πραγματική βάση. «Εχω τη λίστα με αυτά που περιέχει ο ένας θησαυρός. Πρόκειται για τη λεία λεηλασιών πολλών εκκλησιών της Λατινικής Αμερικής και ενός πλοίου που μετέφερε διάφορα πολύτιμα εμπορεύματα και το οποίο είχε ξεκινήσει από το Μεξικό. Συνολικά η αξία τους πρέπει να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ» λέει ο ίδιος που επιφυλάσσει ακόμα μια έκπληξη. Ο Ματά υποστηρίζει, επίσης, ότι ο θησαυρός του Κόκος δεν είναι πια εκεί! Οι πειρατές τον έχουν μεταφέρει κάπου στη γαλλική Πολυνησία στα μέσα του 19ου αιώνα. Μένει τώρα να βρει πού ακριβώς... Και δεσμεύεται ότι όταν το βρει, θα το πει...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More