Δον Πέδρο Τελέζ Γκιρόν, 3ος Δούκας της Οσούνας,
(Οσούνα17 Δεκεμβρίου του 1574 -Μπαράχα, 24 Σεπτεμβρίου του 1624)) ήταν ισπανός ευγενής, πολιτικός, και μεγάλος στρατιωτικός, Κατείχε τους τίτλους ευγενείας του Δούκα της Οσούνας, Μαρκήσιος του Πεναφιέλ και Κόμης της Ουρένας, επίσης ήταν και ιππότης του τάγματος του ‘Χρυσόμαλλου Δέρατος’.
Γνωστός στην ιστορία ως Great Duke Osuna, Osuna Grande or Pedro the Great.
Ένας χαρισματικός άνδράς, που διετέλεσε κυβερνήτης της Σικελίας (1610-1616) και μετέπειτα αντιβασιλέας της Νάπολης (1616-1620) μια από τις πιο έντονες προσωπικότητες που έζησε την εποχή της βασιλείας του Φίλιππου του 3ου .
Πάρα τα πλούτη που του προσέφερε η θέση του, προτίμησε τα αιματοβαμμένα πεδία της Φλάνδρας και τις περιπέτειες. Πολέμησε γενναία στην Φλάνδρα προσπάθησε να εκσυγχρονίσει το ισπανικό ναυτικό και πολέμησε με πάθος τους Τούρκους και τους Βερβερίνους πειρατές στην Μεσόγειο. Δεν κατάφερε ποτέ όμως να νικήσει το διαφθαρμένο βασιλικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Δούκα Ολιβάρες. Ο οποίος τον καθαίρεσε από τα αξιώματα του και τον έστειλε να πεθάνει στη φυλακή.
Ο γνωστός ποιητής Francisco Gómez de Quevedo y Santibáñez Villegas ήταν φίλος, σύμβουλος και γραμματέας του Μεγάλου Δούκα. Είχε γράψει και την βιογραφία του που ποτέ δεν δημοσιεύτηκε με τίτλο ‘Τhe Sayings and facts of the Duke of Osuna in Flanders, Spain, Naples and Sicily’.
Βαφτίστηκε στην Οσούνα στης 18 Ιανουαρίου του 1575, ήταν γιός του Δον Χουάν Τελέζ Γκιρόν 2ου Δούκα και της Άννα Μαρία ντε Βελάσκο κόρη του κοντόσταβλου της Καστίλης.
Σύμφωνα με την πρώτη βιογραφία που δημοσιεύτηκε το 1699 στο Άμστερνταμ από τον Gregorio Leti που αποτελεί την βασική πηγή πληροφοριών για το Μεγάλο Δούκα, ο παππούς του 1ος Δούκας της Οσούνας όταν ανέλαβε καθήκοντα αντιβασιλέα στην Νάπολη (1582-1586) μετακόμισε μαζί του όλη η οικογένεια και ο εγγονός του. Ορφανός από μητέρα μεγάλωσε με την φροντίδα της δεύτερης γυναίκας του παππού του Donna Isabel of the Cave, όπου του στάθηκε κάτι παραπάνω από μητέρα.
Ως παιδαγωγό είχε τον γνωστό συγγραφέα και ανθρωπιστή τον Andrea Savone. Τον δίδαξε την Λατινική γλώσσα μέσα από τους ‘Διαλόγους’ που είχε γράψει ο Έρασμος. Παράλληλα ασκούνταν στα όπλα, την ιππασία και άλλες φυσικές ασκήσεις. Ο παππούς του επιθυμούσε να γίνει ένας σωστός αριστοκράτης όπου θα χειρίζεται το σπαθί και την πένα με την ίδια ευχέρεια.
‘Όταν επέστρεψε στην Ισπανία γνώριζε να μιλάει και να γράφει άπταιστα λατινικά και ιταλικά. Μετά από επιθυμία του παππού του πάλι πήγε να φοιτήσει στο γνωστό Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα όπου διδάχθηκε Ρητορική Φιλοσοφία και Πολιτικές Επιστήμες.
Το 1588 και σε ηλικία 14 ετών συμμετείχε στην επιτυχημένη εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε εναντίων των ανταρτών της Αραγωνίας με επικεφαλή τον Don Íñigo de Mendoza.
Παρέμεινε στην Αραγωνία για αρκετό χρονικό διάστημα και διδάχθηκε από τον Alfonso Magara αρχιτεκτονική μηχανική και εκπαιδεύθηκε πάνω σε στρατιωτικά θέματα.
Στις 7 Φλεβάρη του 1594 παντρεύτηκε την Catalina Enriquez de Ribera, κόρη του Fernando Enriquez de Ribera, ΙΙ, Δούκας του Alcala, μία από τις πλουσιότερες και πλέον εξέχοντες οικογένειες τη Ανδαλουσίας, και εγγονή μέσω της μητέρας του διάσημου κονκισταδόρου Hernan Cortes.
Σχεδόν τον ίδιο χρόνο αποφάσισε να ταξιδέψει στην Πορτογαλία και να γνωρίσει την χώρα. Από την Πορτογαλία έστειλε αναφορές προς βασιλιά Φίλιππο ΙΙ με το τι τον εντυπωσίασε και τη οργανωτικές αλλαγές χρειάζεται η χώρα. Όταν επέστρεψε στην Ισπανία ο βασιλιάς Φίλιππος ΙΙ πέθανε, σχεδόν ταυτόχρονα πέθανε και ο πατέρας του. ΄Τότε κληρονόμησε όλους τους τίτλους και την πατρική γη του Οίκου της Οσούνας. Η περιουσία του ήταν τεράστια και ήταν ο δεύτερος πιο πλούσιος ευγενής της Ισπανίας με τα τον οίκο των Μεδίνα-Σιδώνα.
Συχνά απασχόλησε το Συμβούλιο του Κράτους και την δικαιοσύνη με τα αμέτρητα ερωτικά σκάνδαλα που αναμίχθηκε το ονομά του. Ήταν ένας αδιόρθωτος γυναικάς σχεδόν σε ολόκληρη τη ζωή του. Εκδιώχθηκε από το συμβούλιο για το λόγο αυτό, αργότερα με τα από νέα σκάνδαλα που συμμετείχε εκδιώχθηκε από την Σεβίλλη και φυλακίσθηκε στο Arevalo το 1600.
Κατάφερε να αποδράσει από την φυλακή με την βοήθεια του θείου του Fernandez de Velasco οπλονόμου της Καστίλης. Από εκεί φυγαδεύτηκε για τις επαναστατημένες Κάτω Χώρες. Την διαχείριση την περιουσία του την άφησε στην Donna Isabel of the Cave.
Το 1602 παρουσιάστηκε στους κυβερνήτες της Ολλανδίας τον Αρχιδούκα Alberto και την σύζυγο του infant Clear Isabel Eugenia κόρη του Φίλιππου ΙΙ.
Υ υπηρέτησε ως απλός στρατιώτης στην πρώτη ίλη ιππικού υπό τις διαταγές του λοχαγού Ντιέγκο Ροντρίγκεζ. Αργότερα ανέλαβε αρχηγός του ιππικού με πολλές επιτυχίες.
Έμεινε στις Κάτω Χώρες για έξι ολόκληρα χρόνια. Σε όλες τις περιπτώσεις πολέμησε με υπέρμετρο θάρρος και αποφασιστικότητα εκτέθοντας τον εαυτό του άπειρους κινδύνους. Ποτέ δεν εξαίρεσε τον εαυτό του από οτιδήποτε κακουχία, πολεμούσε σαν απλός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή. Διέθεσε λεφτά για το στράτευμα από την προσωπική του περιουσία και ήταν ένας εξαίρετος ηγέτης. Οι στρατιώτες του στην κυριολεξία τον λάτρευαν.
συνεχίζετε
Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008
Great Duke Osuna
Posted by Under The Black Flag on 11:43 μ.μ.
3 σχόλια:
Aυτός ήταν άντρας !Παίζει κι αυτός στο μυθιστόρημά σου ; Πού τα βρήκες όλα αυτά; Την καλησπέρα μου από το Αιγαίο .Μόλις έπεσε ο Χάνδακας !
Καλησπέρα, καπετάνισσα. Ναι είναι απο τους βασικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος μου.
'Ηταν γεννημένος ήρωας ο Δουκας Οσούνα. Βρήκα την βιογραφία του στα αγγλικά και την μεταφράζω στα ελληνικά, πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο.Τελικά ο Μοροζίνι παρέδωσε τον Χάνδακα στους άπιστους.Τώρα όλοι οι πειρατές θα ξεχυθούν στο Αίγαίο μιας και έμειναν άνεργοι.
και οι Τούρκοι θα πιέζουν πάλι την ανυπόταχτη Μάνη να υποκύψει.
Καλησπέρα πειρατή Τζέηκ. Τελικά ξέρεις τι δεν έχει η εποχή μας; Δεν έχει ήρωες .Γι΄αυτό και τα μυθιστορήματα που φωτίζουν τέτοιους χαρακτήρες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον .Όλοι διψάμε για ήρωες και μύθους που όμως δεν μπορεί να γεννήσει η εποχή μας.
Δημοσίευση σχολίου