Photobucket

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Αντόνιο ντα Μίλο


Αντόνιο Μίλο ή Αντόνιο ντα Μίλο (Antonio Millo ή Antonio da Millo ή Antonio Milo) (με βεβαιωμένη δραστηριότητα στην περίοδο 1567-1591[2]) ήταν έλληνας καπετάνιος και χαρτογράφος με σημαντικότατο έργο στη σύνταξη χαρτών (ιζολάρια, πορτολάνους  και άτλαντες) από την Μήλο.

Γεννήθηκε τον 16ο αιώνα στη Μήλο. Η ακριβής ημερομηνία γέννησής του δεν είναι γνωστή, αλλά θεωρείται πιθανό να γεννήθηκε το αργότερο την δεκαετία του 1540, καθώς το νεώτερο γνωστό έργο του είναι του 1567 (αν και υπάρχει αναφορά για κάποιον άτλαντά του, του 1537 που όμως δεν έχει βρεθεί).Αναφέρεται στο τουρκικό βιβλίο «Χρονικό των Οθωμανών Σουλτάνων» που δημοσιεύθηκε σε μετάφραση στα γερμανικά το 1588

Έζησε μέρος της ζωής του στη Βενετία, όπως φαίνεται από τα αρχεία των μελών της Ελληνικής κοινότητας της Βενετίας. Σύμφωνα με το Α' Βιβλίο γάμων 1599-1701 της Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας αναφέρεται ότι κάποιος Αντώνιος Νταμήλος παντρεύτηκε στις 10 Αυγούστου 1599

Εκτός από χαρτογράφος ήταν πλοηγός και καπετάνιος. Σε ένα ιζολάριο του 1590, αναφέρεται ως Armiralgio al Zante. Σε άλλο ιζολάριο του 1591 αναφέρεται ως Armiralgio in Candiaκαι σε άλλο ως Antonius de Melo Cosmographus.Επίσης ενημερωνόμαστε για την δράση πολλών πειρατών που δρούσαν εκείνη την εποχή.

Συνέταξε πολλούς ναυτικούς χάρτες με μεγάλη λεπτομέρεια, κυρίως του μεσογειακού χώρου. Έχουν βρεθεί περί τα δέκα χειρόγραφα ιζολάρια του τα οποία βρίσκονται στη Βενετία (στη Biblioteca Marciana di Venezia και στο Museo Correr), στη Ρώμη (Biblioteca Nazionale Centrale di Roma), στο Βερολίνο (Staatsbibliothek), στο Λονδίνο (Βρετανική Βιβλιοθήκη) και στη Βαρσοβία.. Τα ιζολάριά του εκτός από τους χάρτες έχουν και περιγραφές νησιών καθώς και εγχειρίδια ναυσιπλοΐας, ενώ το έργο του συνολικά έχει χαρακτηριστική ομοιογένεια. Σε ένα ιζολάριο του 1587 περιέχονται και βυθομετρικές πληροφορίες. Ο ανώνυμος άτλαντας του Μουσείου Correr (Port.39) αποδίδεται πλέον με μεγάλη πιθανότητα στον Αντόνιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More